Így dolgoznak a profi ingatlanosok

Dátum: October 12, 2016 6:03 PM Címkék: ingatlanbefektetés

Dr. Szilágyi Barnabás klubtagunk egy nagyon tanulságos írással ajándékozott meg minket, lent olvashatjátok. Köszönjük Barna és egyben gratulálok a jól sikerült adásvételhez:)

Sziasztok!
 
A minap kaptam egy telefonhívást egyik eladó ingatlanomra. A telefonáló srác az első percben tisztázta, hogy ő nem ingatlanos, de nem is magánszemély. Egy szolgáltatást szeretne a figyelmembe ajánlani. Meghallgattam. Milyen jól tettem!
 
Általa megismertem az ATZ Partners nevű céget, amely segít a lakások értékesítésében a tulajdonosoknak egy innovatív és tényleg az eladói érdekeket képviselő marketinggel.
 
Mivel a megoldás újszerű és én ezen marketing eszköznek is köszönhetem azt, hogy a legutóbbi lakásomat kettő hét alatt adtam el piaci áron, ezért ezúton megosztom Veletek. A srác, nevezzük ingatlan tanácsadónak, egy személyes konzultációt követően eljött a lakásba és
  1. lemérte a lakást és pontos alaprajzot készített
  2. profi fotókat készített megfelelő optikát használva
  3. lekérte a tulajdoni lapot, hogy a lakás terhe egyértelmű legyen
  4. mindezek alapján elkészített egy ajánlói brosúrát (csatoltan az enyém), ami szerintem a legnagyobb vívmány a szolgáltatásban. A brosúra tartalmazza tényszerűen a lakás minden adatát, fényképeket, elhelyezkedést is. Az érdeklődők e-mailben megkapják telefonhívásuk után automatikusan. Így van a kezükben valami tényszerű és kézzel fogható!
    AJÁNLÓI BROSSÚRA>>>
  5. a fotókat és a hirdetés szövegét elkészítette és feltette a nagyobb oldalakra, így főképp az ingatlan.com-ra, jofogás.hu-ra
  6. mindemellett végzett egy ingatlanbecslést is és átbeszélte velem, és készített egy értékesítési segédletet számomra
    ÉRTÉKESÍTÉSI SEGÉDLET>>>
 
És hogyan is működik az egész?

Az ingatlan tanácsadó a teljes felmérést követően a tulajdonossal egyeztetve elkészít egy tulajdonosnak szóló segédletet (csatoltan az enyém példaként), amiben benne van, hogy mennyiért érdemes a lakást meghirdetni, mik a környékbeli árak és milyen mértékben kell az árat változtatni, ha gyenge az érdeklődés.
 
A megjelent hirdetés mellett nem a tulajdonos, hanem a tanácsadó neve és telefonszáma szerepel. Aki felhívja őt az egy szűrésen megy keresztül - azaz a komolyabb érdeklődők és pl. nem az ingatlanosok jutnak ezen a szűrőn tovább. Majd, ha az érdeklődő szeretné látni a lakást, akkor a tanácsadó megadja a tulajdonos telefonszámát és emellett elküldi a profi brosúrát is e-mailen. Így a tulajdonos rengeteg felesleges telefonhívástól is megkíméli magát. Hozzám kettő hét alatt mindössze kettő érdeklődő jutott így el, viszont a második érdeklődő meg is vette a lakást.
 
A hirdetést a tanácsadó újabb fotókkal frissítette, az oldal látogatottságát riportálta és a hirdetést előre sorolta (olyan, mint a napi kiemelés csakhogy egy magánszemély napi kiemelése sajnos csak a céges kiemelt hirdetések után jönnek a sorban, ugyanis a cégnek nagyobb kedvezménye van a hirdetőnél)
 
Mielőtt szerződtem a tanácsadóval végiggondoltam, hogy profi módon ha értékesítem a lakásomat mibe is kerül. Befotózás 30-40 ezer forint (bele nem értve a lakás felkészítését a fotózásra - home staging), folyamatos hirdetés 25-50 ezer forint legalább, telefonok fogadása, felesleges beszélgetés ingatlanosokkal (pénzben nem kifejezhető, de "időben költséges", egyszerűsített értékbecslés 10-15 ezer forint és még több apróság. Ezek alapján döntöttem úgy, hogy a bruttó 90 000 forintot megéri nekem a közepes L-es csomag kifizetése (kicsivel több pénzért még a lakás bemutatását is vállalja a tanácsadó, így a szolgáltatás ára össze nem hasonlítható a 3-6%-os ingatlanos jutalékkal...).
 
Összességében mindenkinek ajánlani tudom, de természetesen döntsétek el Ti. Ismerek olyanokat, akik sajnálják ezt a pénzt kifizetni, de nem fáj nekik az, ha százezrekkel, millióval is lejjebb kell menniük az árral, mert hónapokig sikertelenül hirdetik a lakást. Szerintem ezen segítség igénybevételével sokat tarthatunk meg az eladási árból profi támogatás mellett. 
 
Befektetői üdvözlettel:
Barnabás
 
U.i.: a fenti leírás nem minősül fizetett hirdetésnek, mert semmilyen ellenszolgáltatást nem kértem és nem kapok érte, egyszerűen csak szerettem volna Veletek ezt a lehetőséget megosztani.
 

Hozzászólások


Neszmélyi Bernadett    2016-10-14 13:25

Jól értem, hogy a szolgáltatásért kell csak fizetni (értékbecslés, hirdetés stb), és az eladás után (vételár alapján) százalékot nem? Ha így van, akkor tényleg megéri még az ingatlan bemutatást tartalmazó csomagot is megvenni.


Szilágyi Barnabás    2016-10-15 10:01

Kedves Bernadett!

Jól érted! Egy fix díjat kell fizetni és nincs százalék, semmilyen más költség.

Mindez ráadásul független attól is, hogy 10 vagy 50 milliós lakást hirdetsz és azt 2 hónapig vagy egy évig.

Ami nekem tetszett az a profizmus volt. Ha megnézel egy ingatlanos által hirdetett ingatlanhirdetést sajnos sokszor silány minőséggel találkozol. Spórolásból (mert a 600e-1,5 millió forintos díjból egy 20 milliós ingatlannál nem telik normális hirdetésre...) sokszor képet sem raknak fel, esetleg egy nyeszlett kézzel rajzolt alaprajzot az ingatlanosok (tisztelet a nagyon kevés kivételnek). Sokszor csak rontanak azzal, ha feltesznek 3 képet, amelyből az egyiken a WC, a másikon a szoba sötét sarka látszik, míg a harmadik olyannyira elmosódott, hogy azt sem lehet megállapítani mi látszik a képen. Naponta több tucat hirdetést megnézek és úgy látom mindez ráadásul egy trend. Ezek után persze nem jönnek a vevők és az ingatlanos kéri a tulajt az ár leszállítására. No, de kicsit eltértem a tárgytól, viszont pont ezért örültem akkor, amikor ezen szolgáltatás megtalált.

Üdvözlettel:

Barnabás