Kocsi, lakás, befektetés, biztos, hogy jó ez a sorrend?

Dátum: 2011. február 21. 15:51

Van egy dolog, amit soha nem tudtam megérteni a legtöbb ember gondolkodásmódjában és tetteiben, ez pedig az anyagiak „befektetésének”, de inkább elköltésének a sorrendje.

Gondoljunk csak bele, egy fiatal elkezd dolgozni, teljesen mindegy, hogy az illető vállalkozó vagy alkalmazott, a legtöbb esetben az elsődleges cél, hogy legyen egy saját autója, amit ha megvesz már úgy érezi, hogy valakik.

És milyen igaz, biztos Te is emlékszel, hogy egy barátoddal összesúgtatok egy ismerősötök háta mögött, hogy milyen jól mehet neki, mert milyen frankó új járgányt vett. Találkoztam már nem egy vállalkozóval, aki X5-ös BMW-vel vagy S-osztályos Mercivel szaladgált, miközben kevesen tudták róla, hogy albérletben lakik vagy az egyetlen lakása maximálisan bevan terhelve jelzáloggal, persze az autójával együtt.

De kanyarodjunk vissza a gondolatmenetünkhöz. Sokan úgy gondolják, hogy ha már megvan a hőn áhított verda, akkor a következő lépés egy saját otthon megszerzése. Alapvetően nincs is ezzel a gondolatmenettel semmi gond, csak az, hogy ehhez minden megtakarítást és lehetséges jövedelmet fel kell használni a cél elérésének érdekében, magyarul nem marad semmi, leginkább befektethető pénz nem.

Az emberek többsége a következőképpen gondolkodik, - „ha már lesz egy jó állásom, egy autóm és egy lakást is sikerült összehoznom, tehát „mindenem” megvan, akkor elkezdhetek befektetni.” Ezzel a gondolatmenettel több probléma van, egyrészt mindig lesznek olyan vágyai az illetőnek, ami fontosabb lesz a befektetéseknél, mivel az életmódjából adódóan megszokta, hogy első az igényeinek a kielégítése, így a befektetésre valószínűleg soha nem fog jutni. Másrészt elpocsékolt egy csomó időt, egyáltalán nem mindegy, hogy mikor kezdünk el befektetésekkel foglalkozni és mikor lehetünk anyagilag függetlenek.
 

Az én véleményem szerint az ideális pénzköltési sorrend a következő:

  1. Befektetés
  2. Saját otthon
  3. Autó

 

Az, hogy az autót a harmadik helyre tettem az nem azt jelenti, hogy egyáltalán ne vegyünk autót, csak azt, hogy egyelőre érjük be egy szerényebbel. Én közel 50 bérbe adott lakással, irodával és üzlethelyiséggel rendelkezem, ezen kívül a pénzügyi és nemesfém portfóliómat is építgetem, de még nem tartottam magam olyan gazdagnak, hogy egy új autót vettem volna, pillanatnyilag is egy olyan Mercedes-el járok, ami már 8 éves és közel 5 éve van a tulajdonomban. Ez persze nem jelenti azt, hogy soha ne vegyél egy új felsőkategóriás autót, pusztán annyit jelent, hogy tudd, hogy mikor jött el az ideje. Tedd fel magadnak a kérdést: „mit vegyek egy új bmw-t vagy egy újabb lakást?” Ha már kezdesz beleunni az ingatlanvásárlásokba, akkor lehet, hogy itt az ideje beruházni egy luxusautóra.
 

Egy anyagi csőd következtében megkellett válnom az otthonomtól és albérletbe költöztem, öt befektetési célú ingatlan vásárlása után vettem magamnak egy saját lakást, amit később szintén bérbe adtam, a bérleti díj fedezi a hiteltörlesztést. Később mélyen piaci ár alatt vettem egy családi házat Debrecen legszebb és legdrágább övezetében, és csak számos befektetési jelleggel vásárolt egyéb ingatlan tranzakció után következik végre az ingatlan teljes körű modernizálása, ami egy relatív kis összegű befektetéssel az értékét a 100 milliós kategória fölé emeli.

 
Tehát a látszat néha csal, ha végigveszem a jelentős befektetésekkel rendelkező ismerőseimet, kevesen szaladgálnak luxusautókkal, akik pedig luxusautókkal rohangálnak a többségnek súlyos anyagi gondjaik vannak, néhány igazán tehetős kivételével.
 

A pénzügyileg intelligens emberek először befektetnek, befektetési célú ingatlanokat vesznek, pénzügyi és nemesfém befektetésekben helyezik el megtakarításukat és elsősorban a befektetéseik készpénzáramlásából vagy tőkenyereségéből veszik meg a személyes jólétükhöz szükséges játékokat. Igaz a régi magyar mondás, miszerint előbb vetni kell, hogy arathassunk.

Király Norbert 

Befektetői Klub

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ajándék
vagyonépítési videó!