Van még mit keresnie a befektetőknek 2018-ban is a hazai ingatlanpiacon?

Dátum: 2018. április 4. 20:58

A hazai ingatlanárak ötödik éve folyamatosan nőnek, az építkezési kedv és az új beruházások rekordokat döntenek. 2017 egyértelműen az újlakás-építések éve volt, az első kilenc hónapban mintegy 8000 új lakás épült és további 28 ezerre adtak ki építési engedélyt. Az árak is dinamikusan emelkedtek, a legdrágább területen, a főváros V. kerületében megközelítették a 700 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagárat, de az ország minden pontján erőteljes emelkedés tapasztalható. A tendencia folytatódni látszik, de mégis mit hozhat 2018 az ingatlanpiac számára? 

A tavalyi év minden kétséget kizáróan az ingatlanpiac éve volt, amely megmutatkozik az építkezések számában és az ingatlanárak emelkedésében is. Az újépítésű lakások iránti keresletet alig győzik kielégíteni a beruházók. Még úgy is, hogy 2016 azonos időszakához képest 51 százalékkal több új ingatlant adtak át és a kiadott építési engedélyek száma is 33 százalékkal haladta meg az előző évét.
 
Ugyanakkor egyes befektetők már óvatosságra intenek, ugyanis sokak szerint az árak már közelednek a csúcshoz, vagy van még a piacban tartalék?
Az ingatlanok iránti kereslet bővülése nagy szerepet kapott a fellendülésben, emellett számos más tényező is kedvezően hatott a piacra. A CSOK felhasználási lehetőségeinek bővítése, a kedvező hitelkörnyezet, illetve a fogyasztóbarát, fix kamatozású lakáshitelek a vásárlási kedvet növelték, az egyszerű bejelentés, az áfa visszaigénylés és a kedvezményes 5 százalékos áfakulcs pedig a beruházókat ösztönözte építkezésre. Az eredmény látványos: rég nem látott aktivitás tapasztalható az ingatlanpiacon.
 
Mit hoz 2018?
 
A 2016-ban bejelentett - majd az építkezést ösztönző lépések hatására megkezdett - beruházások közül sokat idén fognak átadni, csak Budapesten közel kilencezer új társasházi lakás épülhet meg, amelyek egy része a tervezőasztalról, akár már két éve elkelt. A befektetési célú lakásvásárlás továbbra is igen népszerű marad, az elmúlt években az új építésű lakáspiacon kisbefektetők egyes stratégiákkal akár 20-30% vagy még magasabb profitra is szert tehettek éves szinten. Ezek a stratégiák és itt elsősorban a tervasztalról történő vásárlásra, majd a projekt előrehaladtával a szerződés magasabb áron való átruházására gondolunk még most is jól működnek. 

A 2018 április 21-ei Siker az Ingatlanpiacon szemináriumon Bornai Róbert a Duna House bécsi úti irodájának vezetője több jól működő stratégiát fog bemutatni, melyek nagyon jól működtek az ügyfeleiknél az elmúlt években és melyek továbbra is szép profittal kecsegtetnek:)
 
Sokak várakozásával ellentétben nem biztos, hogy a kedvezményes 5 százalékos építési áfa határidejét 2019 után is meghosszabbítják, így a beruházóknak nagyon igyekezniük kell, hogy az elkövetkezendő szűk két évben - kedvező adózás mellett - megépüljenek és eladásra kerüljenek a projektek. Nincs kizárva, hogy a későbbiekben bejelentenek olyan intézkedéseket, amelyek továbbra is építkezésre ösztönzik a beruházókat, de ha mégsem, akkor 2019 után további áremelkedés következhet.

Főleg a fővárosi befektetőknek a belvárosi kerületekben kedvelt befektetési stratégiája a rövid távú (short term), idegenforgalmi céllal történő bérbeadás. Kétségtelen, hogy egy megfelelő ár/érték arányban vásárolt és szakszerűen felújított vagy kialakított lakás a hosszú távú bérbeadási stratégiánál 10-20, egyes kirívó esetekben akár 100%-al is magasabb nettó cash flow-t hozhat, mintha hosszútávra adnánk bérbe a lakásunkat. Ez a stratégia viszont magasabb szakértelmet igényel, ezért nem mindenkinek ajánlott. Az előnyeiről és nehézségeiről nagyon sok hasznos információt tudhatunk majd meg Bornai Róberttől.
 
Kevesen tudják, hogy a Duna House-nak közvetlen érdekeltsége van hazánk legeredményesebb lakásbefektetési alapjában. A Duna House a mellett, hogy hazánk piacvezető ingatlan iroda hálózata, számos saját fejlesztésű projekttel is rendelkezik, együttesen ezek olyan piaci előnyök, melyek jó lehetőséget kínálnak a kisbefektetőknek akkor is, ha nem rendelkeznek önállóan egy lakás árával, csak pár millió vagy pár százezer befektetendő forinttal.

Tudd meg, hogy mi a mai hazai ingatlanpiac kulcsa, amivel egyik napról a másikra milliókat nyerhetsz!

Tarts velünk április 21-én a Siker az ingatlanpiacon - Ingatlanbefektetők exkluzív napja szemináriumon és nagyon sok gyakorlati tippet, stratégiát és esettanulmányt ismerhetsz meg, mind a hazai, mind a külföldi ingatlanpiacról!

Kattints a fenti linkre és jelentkezz most még kedvezményesen, a szabad helyek korlátozottak!

Befektetői Klub

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ajándék
vagyonépítési videó!