Sikersztori - Jól sikerült lakásvásárlás végrehajtáson

Dátum: 2016. április 9. 14:45

Barnabás küldte el nekünk az alábbiakban olvasható ingatlanbefektetési sikertörténetetét. Nagyon köszönjük:) 

"Szia Norbert! A befektetői érdeklődésemet erősítette a szemináriumod, az élő befektetői klub és elolvastam az összes általad kiadott könyvet (legtöbbjét többször is).
 
Alább osztok meg egy sikersztorit, ami másként is alakulhatott volna. Részemről egy nem tipikus "újítsuk fel, adjuk el profittal" projektet szeretnék bemutatni, hanem egy már kockázatosabb befektetést.
 
A kiszemelt ingatlant végrehajtáson keresztül vettem meg egy évvel ezelőtt. A lakásról három dolgot tudtam:
1. hol helyezkedik el 2. mekkora méret és körbeszimatolva (a szomszéd lakás éppen eladó volt és annak ürügyén meglátogattam a tulajdonosát, így sok mindent megtudtam a házról és a kiszemelt lakásról) azt is megtudtam, hogy a társasház építtetőjének tulajdonában állt a lakás (3.), aki idő közben csődbe ment.
 
Azzal a feltételezéssel éltem, hogy a lakás jó állapotú (hiszen a beruházó lakott előtte benne), nincsen lelakva (jó anyagi körülmények között élt a tulajdonosa jó ideig és nem egy elkeseredett deviza adósról volt szó).
 
A feltételezésem bejött. Szép, kiürített, kitakarított lakást vettem át a végrehajtótól gépesített, jó állapotú konyhabútorral együtt!! Nagyon boldog voltam, illetve lettem volna, ha nem derül ki a lakás birtokba adásakor (egy lakó éppen arra járt, amikor a végrehajtóval és a rendőrökkel az oldalamon éppen a zárat fúrtuk… és elmondta), hogy a nappali egy részét kb. 12 m2-ert a szomszéd (!) lerekesztett magának és a saját lakásához csatolta. Opsz… Mint kiderült, férj és feleségként megállapodtak, hogy a férj (építtető), akié a lakás volt a feleségének adott egy részt gyermektartás címen (akié a szomszédos lakás volt). A feleség le is csatolta a részét. Egyébként olyan szinten választották le az adott részt (amiből szobát alakítottak ki), hogy én magamtól valószínűleg soha nem jöttem volna rá, hogy annak a falnak nem is kellene ott lennie.
 
 
 
No de, az elcsatolás nem volt lepapírozva, hisz a lakás már végrehajtás alatt volt és ehhez ügyvéd által ellenjegyzett és Ingatlanhivatalba benyújtott(!) megállapodás kellett volna. Ez volt a szerencsém. Így a kedves szomszéd birtokháborítónak számított, akit beperelhettem volna. Nem tettem. Hosszú huzavona után megállapodtam vele, hogy az ott lévő beépített szekrényét jelentősen túlfizetve (350 ezer forint) megveszem és cserébe tűri a szoba visszacsatolását. Kemény menet volt az alkudozás, de nem bántam meg, hogy nem a peres utat választottam. Ezt követően a lakást már tudtam is értékesíteni.
 
Illetve tudtam volna, ha a gázszolgáltatás nem lett volna kikapcsolva. Ami önmagában nem probléma, azonban nem volt gázcirkó felszerelve amikor átvettem a lakást (azt időközben leszerelték). Ez sem lenne probléma. Vettem is egy ugyanolyan cirkót és felszereltettem. Igen ám, de a kéményseprő engedélye is kell ilyen visszakapcsoláskor, amit viszont nem adott meg a nyílt égésterű cirkóra. Nem csak a légellátással volt probléma, hanem a kémény is alul volt méretezve, a társasház építése idején szabálytalanul engedélyezték (megjegyzem, ugyanazon kéményseprők engedélyezték anno, akik nem engedélyezik a visszakapcsolást ma, de ez már egy más történet). Mindez akkor történt, amikor már a vevő is ott állt az ajtóban. Így az utolsó percben, két hét alatt újraterveztettem a gázberendezést, béleltem a kéményt és közel fél millió forint befektetése után…végül sikerült a gázszolgáltatást visszaállítani.
 
Két fő tanulság:
  1. ha végrehajtáson vásárolsz minden információt szerezz be és még annál is többet a lakásról. Ugyanis a szoba leválasztása a legtöbb lakó és a közös képviselő által is tudott volt, ám ezen információt én nem szereztem meg. Ez nem csak szerencsétlenség volt, hanem szerencse is, ugyanis a lakásra senki más nem licitált (mert ők már tudták mi a probléma), így kikiáltási áron hoztam el azt.
  2. ha a lakáshoz felújításkor komolyabban nyúlsz hozzá (pl fűtési rendszer, kémény…stb.), mindig vonj be épületgépészt, akinek véleményét kéred vagy éppen megtervezted vele a lakás fűtési rendszerét. Költsége pár tízezer forint, ám százezreket spórolhatsz meg a bevonásával.
Mindezek ellenére és tanulva az esetből évesített 25%-os megtérülést realizáltam befektetett pénzemen:)
 
Sikeres befektetést!
Barnabás
 
Válj Te is sikeres ingatlanbefektetővé, tanuld meg a profik módszereit, amiben a leghatékonyabb segítséget az Ingatlanmilliomos Program Oktatóanyag és az Online Ingatlan Akadémia videószeminárium sorozat kínálja, valamint az élő szemináriumaink!

Befektetői Klub

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ajándék
vagyonépítési videó!