Meddig nőnek még a lakások árai?

Dátum: 2016. január 30. 20:53

2008-ban hazánkat is elérte az ingatlan válság, a lakásárak átlagosan 20%-ot estek, majd több éven keresztül megtapasztalhattuk, milyen is az a kínálati piac. Ebben az időszakban a vásárlók és befektetők nagyon jó alku pozícióban voltak, a legritkább esetben kellett versenyezniük egy ingatlanért és sokszor jelentősen az irányár alatti ajánlatot is elfogadtak a motivált eladók.
 
2014 év végén viszont valami megváltozott, hirtelen elkezdtek rakéta sebességgel növekedni a lakásárak, és nagyjából egy év alatt visszakapaszkodtak, sőt mára már meg is haladták a válság előtti árszinteket. Bár én minden egyes korábbi ingatlan-befektetői tréningjeimen mindenkinek felhívtam rá a figyelmét, hogy az árak nem fognak mindig ilyen alacsonyak maradni és hamarosan elindulnak felfele, a depressziós időszak alatt mégis viszonylag kevesen voltak, akik vették a bátorságot és a tettek mezejére léptek. Ők a mostani bika piac nyertesei.
 
Érdemes megvizsgálnunk, hogy minek is köszönhető ez a nagyfokú lakáspiaci áremelkedés:
  1. Csökkentek a banki kamatok. Amikor a pénzügyi szektorban elérhető hozamok csökkennek, akkor az érdeklődés mindig az ingatlanpiac felé fordul, ilyenkor átkezd átáramolni a tőke. Napjainkban 2%-alatti kamatokat fizetnek a bankok a lekötések után, ingatlan bérbeadással pedig akár 5-10% közötti hozamokat tudunk realizálni.
  2. Bizonytalan gazdasági helyzet, pénzügyi cégek csődjei. Az elmúlt időszakban több takarékszövetkezet és brókercég is bedobta a törülközőt, sokan úgy gondolják, hogy a virtuális befektetések kockázatosabbá váltak, mint korábban bármikor és inkább a kézzel fogható (reál) befektetések, mint amilyen például az ingatlan fordulnak.
  3. Kevés új építésű lakás. Mivel a 2008 utáni időszak sok építőipari vállalkozás csődjével is párosult a kiadott építési engedélyek és a beruházások száma drasztikusan lecsökkent. Ez viszont azt is jelentette, hogy szépen lassan hiány keletkezett az új építésű lakásokból, ami napjainkra újra keresletet indukál. A kormány az új lakás értékesítésekor alkalmazható, mindössze csak 5%-os áfa kulccsal is hozzájárul a beruházási kedv növeléséhez
  4. Növekvő finanszírozási hajlandóság. Bár a devizahitel problémák és az ezzel járó dagadó KHR lista hatására a bakok behúzták a kéziféket a hitelpiacon, ennek ellenére újra pozitív irányba tart a finanszírozási hajlandóság, ráadásul a kamatok is történelmi alacsony szinten állnak. A kereskedelmi bankok fő bevételi forrása a hitel kihelyezésből származik, ezért úgy tűnik fokozatosan lazítanak a gyeplőn.
  5. Lakásvásárlási támogatási rendszer. A CSOK bevezetése a statisztikák szerint már most érezteti hatását, sok család számára az új támogatási rendszer lehetőség, amit szeretnének kihasználni.
Hazánk legnagyobb ingatlanforgalmazó hálózatának a Duna House-nak nagyon értékes statisztikákat köszönhetünk. Az alábbi ábra országos viszonylatban a lakás átlagárak változását mutatja 2008-tól napjainkig.
 
 
Talán a 2 legfontosabb információ, amire szeretném felhívni a figyelmed:
  1. A lakásárak napjainkra nominál értéken kifejezve meghaladják a 2008-as csúcsot, gyakorlatilag 6 év lejtmenet és oldalazás után rekord idő, valójából csupán egy év alatt visszakapaszkodtak az árak a korábbi szintre. Egy ilyen gyors ütemű emelkedés után várható az árak emelkedésének lassulása vagy akár egy kis mértékű, átmeneti vissza korrekció is elképzelhető.
  2. Ugyanakkor ha az inflációt is figyelembe vesszük, akkor azt mondhatjuk, hogy reál értéken még csak 83%-nál tartunk, tehát van még akár 15-20% tartalék is az árakban, tehát a további áremelkedéssel kapcsolatos elvárásaink megalapozottak lehetnek.
Ameddig a kereslet fokozódik a lakáspiacon addig az árak is emelkedni fognak, a fenti tényezők mind árfelhajtó hatással bírnak, ezért én amennyiben nem történik valami olyan jelentős gazdasági esemény, ami az ingatlanpiacot negatívan érintené, abban az esetben az árak további emelkedésére számítok a 2016-os évben.
 
Szeretnéd megtanulni, hogyan csinálj gyors profitot vagy generálj rendszeres cash flow-t ingatlanbefektetések segítségével, rendeld meg a videó szeminárium sorozatomat, ahol valós példákon keresztül mutatom be, én hogyan csinálom és hogyan tehetsz szert Te is rendszeres és emelkedő bevételekre ingatlanbefektetések segítségével!
 
 
Sikeres befektetést!
Király Norbert

Befektetői Klub

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ajándék
vagyonépítési videó!