Milyen célból fektessek be, passzív jövedelem vagy a gyors profit reményében?

Dátum: 2015. december 14. 9:43

Még ha kezdő vagy a befektetési szakmában, valószínűleg már akkor is hallottál róla, hogy vannak olyan befektetések, melyekbe elsősorban azért tesznek pénzt befektetők, hogy a pénzüket „megforgassák” tehát egy profittal megnövelt összeget kapjanak vissza egy bizonyos idő elteltével, még más befektetésekben a cél elsősorban a rendszeres készpénzáramlás (cash flow).
 
Hogy melyik stratégia számodra az üdvözítő út az több mindentől függ.

A passzív jövedelem hívei azzal szoktak érvelni, hogy a rendszeres készpénzáramlást generáló befektetések azok, melyek stabil háttér esetén a legnagyobb nyugalmat és biztonságot nyújtják a tulajdonosaiknak. Erre a legjobb példát a bérbe adott ingatlanok jelentik, de ide tartoznak például az osztalékfizető részvények, illetve egyes kezelt pénzügyi számlák is alkalmasak lehetnek erre a célra.
Ha a fő célod, hogy szabad időd legyen és megfelelő tőkeháttérrel rendelkezel, esetleg pillanatnyilag még az időd nagy részét lefoglalja a munkád vagy a vállalkozásod, akkor számodra az ideális megoldás a vagyoni eszközeid átkonvertálása passzív jövedelmet generáló befektetésekbe lesz.
 
Az ilyen jellegű befektetések elsősorban akkor nem elégítik ki a befektetők elvárásait, ha még csak bontogatják anyagi értelemben a szárnyaikat vagy éppen egy „mélyrepülés” után – kapaszkodnak felfele újra. Ilyenkor szükség van a gyorsítókra, tehát olyan befektetésekre, melyekbe a gyors és magas profit reményében szállunk be.
 
Kétségtelen, hogy ezek az utóbbi befektetések magasabb megtérüléssel kecsegtetnek, spekulatív voltuk miatt viszont több kockázatot is rejtenek magukban. Ide tartoznak például a viszonteladási célú ingatlan vásárlások, spekulatív célú részvény vásárlások, pl. nyilvános kibocsátás előtti részvény befektetés, kereskedelmi ügyletek.
 
Én személy szerint annak vagyok a híve, hogy fektessünk be mind tőkenövekedési céllal, mind a passzív jövedelem érdekében. Ha mélyről indulsz, akkor célszerűbb több aktív befektetést eszközölnöd, magasabb kockázatot vállalni, viszont egyúttal kisebb léptékben megújuló jövedelmet generáló befektetésekbe is befektetni.
 
Ha már megfelelően ”vastag” vagy és kicsit talán bele is fáradtál a pénzhajhászásba, akkor elsősorban a rendszeres bevételt produkáló befektetéseket fogod előnyben részesíteni.
 
Vannak vegyes stratégiájú ingatlan befektetések is, ahol az időzítés jelenti a kulcsot. Pl. Thaiföld-Pattayán a rubel válságtól megrogyott oroszoktól tudunk luxus lakóparkokban akár 25%-al az ingatlanfejlesztő árai alatt vásárolni másodkézből. Ezek a lakások évi ~8-9% cash flow mellett kiadhatók, tehát hosszú távon is jó üzletet jelentenek, amennyiben az árak komolyabb emelkedésen mennek keresztül, amire 2-3 éven belül reális esély van, akkor jelentős profittal tovább lehet adni a befektetésünkön.
 
Vannak olyan befektetési instrumentumok is, melyekkel az elsődleges célunk egyfajta anyagi védettség vagy „életbiztosítás” kialakítása, ide tartoznak a nemesfém befektetések, elsősorban a befektetési arany. Nem túl meglepő módon több közgazdász és befektetési szakértő a portfólió egyre nagyobb arányában javasolja a befektetési aranyat.
 
Tudj meg többet arról, hogyan építs ki egy ideális befektetési portfóliót, gyere el a december 18-ai befektetői klubestünkre.
 
 
Sikeres befektetést!
Király Norbert

Befektetői Klub

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ajándék
vagyonépítési videó!