Mit tartogat Thaiföld a magyar ingatlan-befektetőknek?

Dátum: 2015. augusztus 13. 8:53

Ránk magyarokra jellemző, hogy sokkal inkább ragaszkodunk a megszokott otthonunkhoz, sokkal nehezebben vesszük rá magunkat a költözésre, mint a legtöbb európai ország lakosai, az amerikaiakról nem is beszélve. Nincs ez másként a befektetéseknél sem, óvatosak vagyunk, ha a határon túli lehetőségekről van szó, - ami persze nem mindig baj - pedig logikus módon sokszor más országok gazdasága ideális lehetőségeket szolgáltat a jó szemű és kellően nyitott befektetők számára. Szerencsére azért a rendszerváltás óta egyre inkább kialakulóban van hazánkban is egy olyan generáció, akik nem riadnak vissza attól, ha a határon túlról kopogtat egy-egy lehetőség.
 
Ingatlanbefektetések szempontjából Thaiföld, azon belül is Pattaya kiemelt lehetőségekkel bír, időzítés szempontjából pedig szintén kiemelkedő ez az időszak. Először nézzük meg, hogy miért esett a választásom Pattayára, mint javasolt helyszínre, majd azt is kielemezzük, hogy időzítés szempontjából miért kiváló ez a mostani időszak.
Pattaya nem csak Thaiföld, de egész Délkelet-Ázsia legnagyobb forgalmú tengerparti üdülőhelye, Bangkoktól délre, megközelítőleg 140km-re található, a Suvarnabhumi Nemzetközi repülőtértől mindössze 1-1,5 órányira.
 
Pattaya 50 évvel ezelőtt még csak egy aprócska halászfalu volt, ma már itt található Ázsia legnagyobb tengerparti bevásárlóközpontja, megannyi luxusszálloda, s minden más, mi kortól, érdeklődési körtől és pénztárcától függetlenül maradéktalanul kielégíti az idelátogató turisták vágyait. 
 
A Sziámi-öböl partján fekvő népszerű nyaralóhely északi városrészén ma már úgy nőnek ki a földből az újabbnál újabb toronyházak és luxusszállodák, mintha csak az amerikai filmekből kerültek volna oda. Éves szinten több, mint 3 millió turista érkezik Pattayára. 
 
A nagy távolság ellenére akciósan Budapest és Bangkok között akár már 120-130.000 Ft-ért lehet oda-vissza repülőjegyet váltani, ami igazán baráti árnak számít. Ilyenkor szoktuk azt mondani, hogy érdemes a kellemest összekötni a hasznossal és nem csak turista, de befektető szemmel is körülnézni.
 
A fenti pozitívumok mellett itt van az időzítés kérdése. Köztudott, hogy az oroszok nem csak sokan vannak, de egy bizonyos réteg kifejezetten jómódú, sokszor különösebb mérlegelés nélkül költenek vagy éppen fektetnek be ingatlanokba egyes mediterrán országokban, mint pl. Spanyolországban, de a legkedveltebb helyszínek közé tartozik Thaiföld, azon belül Pattaya is.
 
Thaiföld fizetőeszköze a thai bhat, ami az elmúlt években folyamatosan erősödött a forinthoz képest. Turistaként kivinni elsősorban amerikai dollárt érdemes, mondhatjuk, hogy az a másodlagos fizetőeszköz. Egy évvel ezelőtt 1 dollárért 36 rubelt adtak a devizapiacon, mára 64 rubel felel meg egy dollárnak, de a csúcs az volt, amikor 78 rubelt is kértek egy dollárért. Közben a thai baht és a dollár átváltási árfolyama szinte változatlan maradt.

Mit jelent ez az oroszok szempontjából?

A rubelükért fele annyit kapnak Thaiföldön, mint korábban, ugyanakkor, ha hazaviszik a pénzüket dupla annyit tudnak belőle vásárolni otthon, mint egy évvel ezelőtt.
 
Ez az oka annak, hogy az orosz vásárlók száma megcsappant a thai piacon és sokan motivált eladó szerepkörbe léptek. Ennek köszönhetően egyes új építésű projekteknél akár 20-30%-al a fejlesztő árai alatt is hozzá lehet jutni másodkézből egy-egy kiváló elhelyezkedésű és minőségű apartmanhoz.
 
 
Ugyanakkor a beutazók száma nem csökken, az igény folyamatos a jó minőségű bérlakások iránt, a kínaiak az elmúlt időszakban kezdték el felfedezni Pattayát, most még elsősorban, mint turistákkal, de rövidesen mint lakás vásárlókkal is lehet számolni velük.
 
Pattayát kifejezetten kedvelik az észak-európai népek, a skandinávok, a németek, a svájciak. Ennek az oka, egyrészt az időjárás, ami egész évben napos, másrészt az ő pénztárcájukhoz mérten rendkívül alacsony megélhetési költségek, ami egyelőre az ingatlan árakra is jellemző.
 
A thai törvények a condominium (lakás-apartman) vásárlását engedélyezik külföldiek számára, tehát apartmanlakást a külföldi állampolgár saját nevére vásárolhat, a családi ház vásárlásával ellentétben, amelyet kizárólag thaiföldi magánszemély vagy thaiföldi cég nevére lehet vásárolni. Minden társasház lakásaiból 49%-ot lehet értékesíteni külföldiek részére, az 51% thai magánszemély vagy thaiföldi cég részére értékesíthető.  Befektetők a thai lakásokat saját nevükre is megvásárolhatják, de azokat az ingatlanokat, amelyekhez földterület is tartozik úgy tudják megvásárolni, hogy thai céget kell, hogy alapítsanak, és a thai cég veheti meg az ingatlant.
 
Thaiföldön nincs ingatlanadó! Az ingatlanpiaci trendek alapján előre, jól prognosztizálható értéknövekedés kimagasló hozamot biztosíthat az ingatlan rövid időn belül történő értékesítése esetén is.
 
Tulajdon szerzési illeték: Thaiföldi ingatlanvásárláskor a tulajdonjog átruházásával kapcsolatban többféle illetékek fizetendők. Ezeket azonban nem a vételár alapján határozzák meg, hanem a földhivatali nyilvántartásban szereplő összegek értékeket veszik alapul. Ez jellemzően jóval alacsonyabb összeg, mint a tényleges vételár. Minden thaiföldi ingatlan adásvételnél az átruházáskori költségeket eladó és vevő fele-fele arányban fizetik meg. Ha figyelembe vesszük ezeket a körülményeket, megállapíthatjuk, hogy a vevőnek thaiföldi ingatlanvásárlás esetén a vételár megközelítőleg 2-3%-át kell a földhivatali ügyintézéskor kifizetnie.
 
Az új toronyházak és lakóparkok dubai szintű minőséget tükröznek. Általános dolog a portaszolgálat, medence, akár több is, edzőterem és különféle kiszolgáló egységek. Vannak resort típusú beruházások, ahol a társasházak között fehér homokos tengerpartot, vízeséseket, bárokat és csúszdaparkot hoznak létre, éjszaka pedig lélegzetelállítóan látványos világításban gyönyörködhetünk. Egy ilyen lakóparkban forintban kifejezve akár már 9-10 millió forinttól lehet stúdió lakást vásárolni, persze a megfelelő információk birtokában.
 
Befektetői szemmel két dolgon profitálhatunk, egyrészt a 20-30% árelőnyből. A piac most az oroszok háttérbe kerülése miatt elég langyos, de ez csak idő kérdése, hogy változzon, ilyen alacsony árak és ilyen kiváló adottságok mellett elkerülhetetlen a második nagy bumm. Másrészt bérbeadásból éves szinten tisztán kb. 8% megtérülést lehet elérni thai bhatban vagy dollárban, de akár euróban számolva.

 
A távolságtól nem kell félni, a befektetői klubtagjaink számára ajánlott ingatlanok komplett menedzselését egy hosszú évek rutinjával, valamint magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező ingatlaniroda végzi.
 
Ha az alábbi linkre kattintasz láthatod az aktuális kínálatot az apartmanokról VIDEÓKKAL:
THAIFÖLDI LUXUS LAKÁSOK MÉLYEN PIACI ÁR ALATT
 
Király Norbert

Befektetői Klub

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ajándék
vagyonépítési videó!