Nagy durranás előtt áll az ingatlanpiac

Dátum: 2015. február 7. 18:21

Nemrég még mindenki, akinek az ingatlanpiacon valamilyen érdekeltsége volt, arról beszélt, hogy áll a piac és szinte lasszóval kell fogni a vevőjelölteket. Szinte észrevétlenül változotak meg a dolgok, valami történt, mert sokszor az átlagos paraméterekkel rendelkező lakások is hetek, sőt néha napok alatt elkelnek.
 
A gazdaságra jellemző, hogy a keresleti és kínálati piacok váltják egymást. Az alábbi ábra jól szemlélteti az ingatlanpiac ciklikusságát, ami az árakban és a forgási sebességben egyaránt megmutatkozik. A jelek alapján okkal gondolhatjuk, hogy egy felfelé ívelő ciklus elején tartunk.
 

Amennyiben érdekelnek mélyebben az ingatlanpiaci árakat befolyásoló tényezők, ezt a száraznak tűnő témát nagyon olvasmányosan és érdekesen mitatja be Craig Hall - Az időzítés az ingatlanpiacon című könyvében.

Pusztán józan paraszti ésszel nézzük meg, mit mondanak számunkra a statisztikai adatok. 2013-ban 83.600 lakóingatlan adásvétel történt hazánkban, ez a szám 2014-ben már 105.900 adásvételre nőtt, ez 26%-os növekedés, ami már jelentősnek mondható. 
 
A legintenzívebb árnövekedés a fővárosban tapasztalható, Budapest egyes kerületeiben a lakásárak megközelítették vagy akár el is érték a 2008-as, válság előtti árszintet. A legkeresettebbek a 40-60 m2-es lakások. Ami külön érdekes, hogy a panellakások piacára éppen úgy elmondható ez a statisztika, mint a téglaépítésűek esetében.
 
A vidéki nagyvárosokban is megfigyelhető, a kereslet és az árak emelkedése, de még kevésbé intenzíven, mint a fővárosban. Mint mindig, a kistelepülések ingatlanpiaca reagál leglassabban a pozitív változásokra.
 
A lakásbérleti piacon is megfigyelhető az élénkülés, budai, soproni, győri, debreceni 30-50 m2-es lakásoknak a havi bérleti díja akár a 80-120.000 Ft + rezsit is elérheti.
 

Minek köszönhető ez a változás?

Valószínűleg nem a javuló gazdasági mutatóknak:) Én az okokat elsősorban a következő tényezőkre vezetem vissza:
  • alacsony banki kamatok, a bérleti díjbevétel megtérülése meghaladja a banki kamatokat, közben pedig a befektetés (ingatlan) értékemelkedésére is reális az esély.
  • a bizonytalan gazdasági helyzet miatt az emberek a stabil, reál befektetések irányába fordulnak
  • európai szinten, még így is alacsonyak az árak
  • kevés új lakás épül
Amennyiben végre egy megfelelő lakástámogatási, finanszírozási rendszer is beindul, abban az esetben az árak emelkedése tovább fokozódhat.
 

Szeretnéd megtudni, hogyan profitálhatsz Te is, mint kibefektető a hazai ingatlanpiaci lehetőségekből?

2015. február 21-én a magyar Gazdag Papa Klub egy egész napos, nagyon gyakorlatias ingatlan-befektetői tréninget tart, melyen én leszek az előadó és megosztom veled a tapasztalataimat. Bővebb infó és jelentkezés:
http://www.richdadclub.hu/ingatlan-befektetoi-trening
 
Sikeres befektetést!
Király Norbert

Befektetői Klub

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ajándék
vagyonépítési videó!