Dubai újabb nagy dobásra készül

Dátum: 2014. július 17. 20:58

Pálmafa- és világtérkép formájú szigetek, a világ legmagasabb épülete vagy éppen síelés a sivatagban - az Egyesült Arab Emirátusokban dolgozó építészek fantáziája határtalan és mindig tudnak újat mutatni. A világ legnagyobb és talán legszebb üzletközpontja Dubai belvárásobán található, de ez nem elég, a Dubai Holding a múlt héten jelentette be, hogy fel akarja építeni a világ legnagyobb plázáját és fedett parkját egy hatalmas, klimatizált gyalogosvárosban. A Mall of the World elnevezésű létesítmény a tervek szerint évi több mint 180 millió látogatót fogadhat.
 

A Mall of the World a tervek szerint 4,46 négyzetkilométer alapterületen várja majd a látogatókat. A világ legnagyobb beltéri vidámparkja mellett tartalmazni fog még 100 hotelépületet (benne 20 ezer hotelszobát) és egy 15 ezer látogató befogadására képes konferencianegyedet, valamint egy wellness negyednek is jut hely, ahol a látogatók plasztikai műtétek, gyógyfürdők és klinikák között válogathatnak.
 
 
A Dubai Holding a kultúra és a vásárlás kedvelőire is gondolt, közleményük szerint a világ több híres létesítményét is elhozzák a sivatagba. Színházak épülnek a new yorki Broadway és a londoni West End mintájára, de az Oxford Street, a barcelonai La Rambla és a Beverly Hills-i Rodeo Drive nyújtotta shopping-élményt és átélhetik az óriáspláza látogatói. A bevásárlóközpont foglalja el egyébként a legtöbb helyet (több mint 700 ezer négyzetméter), de a wellness negyednek (300 ezer négyzetméter) is hatalmas terület jut a tervekben.
 
 
A teljes egészében klimatizált bevásárlóutcák több mint 7 kilométer hosszan kígyóznak majd a komplexumban, az egyiken pedig meg még egy villamosvonalak is jut hely. Mivel a Mall of the World teljes egészében fedett, a hőmérséklet pedig szabályozott lesz, elképzelhető, hogy a villamosok légkondicionáló berendezés nélkül, akár nyitottan is közlekedhetnek.
 
 
A tervezők szerint a turisták akár egy hetet is eltölthetnek a komplexumban anélkül, hogy azt elhagynák vagy autóba ülnének. Az óriáspláza alatt egyébként 50 ezer férőhelyes parkoló kerül kialakításra. A promenád és a vidámpark felé pedig visszahúzható tetőt építenek, ami télen (amikor Dubajban általában 25 fok van) akár nyitva is lehet.
 
 
A beruházó Dubai Holding egy globális befektetési cég, mely az emirátust vezető Mohammed bin Rashid al-Maktoum sejk tulajdonában van, portfóliója pedig számtalan céget tartalmaz különböző iparágakból, az ingatlanpiactól a szállodaiparon át egészen a telekommunikációig. A sejk nyilatkozata szerint a dubaji családi- és bevásárló turizmus folyamatos növekedése miatt sürgősen újabb beruházásokra van szükség. Úgy véli, a Mall of the World projekt hozzásegíti majd Dubajt, hogy egyértelműen a régió elsőszámú kulturális, turisztikai és gazdasági központjává váljon.
 
 
Ugyanezzel a névvel egyébként már 2012-ben elhatározták, hogy felhúzzák Dubajban a világ legnagyobb plázáját, a tervet azonban később elvetették. Az idén júliusban bejelentett új beruházás költsége és az építkezés dátuma egyelőre ismeretlen, bár a 2020-as világkiállítást Dubaj rendezi, így akár az is elképzelhető, hogy addigra felépül a Mall of the World egy része. (Ez esetben kíváncsian várjuk, milyen magyar pavilon kap majd helyt a luxusplázában.) Szakértők szerint azonban legalább 10 év fog kelleni a projekt teljes befejezéséhez.
 
Forrás: Dubai Holding / Twitter és Portfolio.hu

Befektetői Klub

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ajándék
vagyonépítési videó!