Ne vegyél ingatlant, vagy mégis?

Dátum: 2013. július 14. 14:11

A napokban böngészgettem a neten, kíváncsi voltam, milyen ingatlanbefektetési információkkal találkozik egy átlagos érdeklődő. Találtam sok hasznos és értékes információt, de amin igazából megakadtam, az egy-két ismertebb „pénzügyi tanácsadó” lehúzó véleménye az ingatlanbefektetésekről.

Az egyik nagytudású tanácsadó a blogjában, hosszasan ecseteli, hogy milyen gondok lehetnek egy ingatlannal, pl. nem találunk albérlőt, találunk, de nem fizet, a rezsit nem fizeti, eldugult a vécé, új villanyóra kell, takarítani kell az előző albérlő után, tönkre tette a hűtőt, új albérlőt kell találnunk, stb. és még hosszasan sorolja a problémákat.
 
Az olvasónak, ha esetleg kósza gondolatként megjelent a fejében az ingatlanbefektetés lehetősége, akkor biztos, hogy gyorsan gyorsan el is hesegeti.
 
Pár sorral lentebb, megtudjuk, hogy a blog írója egy 35.000 Ft-ért bérelt lakásban lakik és a gondolatait olvasva egyértelművé válik, hogy nagy valószínűség szerint soha nem vásárolt sem saját célra sem befektetési céllal ingatlant. 
 
A 35.000 Ft egy nyerő szám lehet nála, mert ennyibe kerül ha szeretnéd a tanácsadási szolgáltatását igénybe venni.
 
A másik ismert tanácsadó szerint szintén sokkal jobban megéri bérelni, mint ingatlant vásárolni. Ő a unit-linked biztosításoknak és a befektetési alapoknak nagy barátja, véleménye szerint ezekkel a pénzügyi termékekkel sokkal magasabb eredményeket érhetünk el.
 
Véleményem szerint az említett befektetési tanácsadók a következő dolgokkal nem számolnak:
  1. Az ingatlan egy olyan befektetési forma, ahol egy fizikailag megfogható befektetési eszközzel rendelkezünk, ellentétben a pénzügyi befektetések virtuális voltával. Én még senkiről sem hallottam, aki megvásárolt volna egy ingatlant és semmivé lett volna, ezzel szemben a teljes tőkevesztésre számtalan példát hozhatunk a pénzügyi világból.
  2. A másik kalkulációs hiba, hogy a legtöbben azt feltételezik, hogy egy 12 millió forintért vásárolt lakást 70.000 Ft-ért lehet kiadni vagy még annyiért sem. A mai piaci körülmények között egy 70.000 Ft-ért kiadható lakást, akár 7-8 millió forintért vagy még olcsóbban megtudsz venni. Persze ehhez többet kell tenni, mint egy-két hirdetési oldalt megnézni és beszélni néhány ingatlanközvetítővel.
  3. Egy ingatlant nem csak készpénzre, hanem alacsony önerő melletti finanszírozással is meglehet vásárolni, ez a tőkeáttételt használó technika jelentősen növeli a megtérülésünket, mivel minimális pénzünk áll az ingatlanban, a finanszírozás költségeit pedig a bérlő fizeti.
  4. Egy befektetési célú ingatlan generációknak hozhat rendszeres bevételeket, a passzív készpénzáramlás biztonságot és anyagi függetlenséget eredményez. Nincs még egy olyan befektetési eszköz, ami olyan stabil bevételi forrás lehetne, mint egy frekventált helyen található lakás.
 
Azzal természetesen egyet értek, hogy ha saját lakhatási célunkra vásárolunk lakást vagy házat, az előnyök már feltétlen nem ennyire egyértelműek, de ha minden személyes kiadásunkat profit alapon vizsgálnánk, akkor se autót, se tv-t se más luxuscikket nem vásárolnánk. Az ingatlan esetében azért itt is van egy különbség a legtöbb ingósággal ellentétben az értéke az idő múlásával emelkedik.
 
A másik fontos tény, hogy az ingatlanbefektetés egy aktív befektetés, ez azt jelenti, hogy több időnket és energiánkat viszi el, mint egy pénzügyi befektetés elindítása. Meg kell találnunk a megfelelő helyen található és megfelelő áron megvásárolható ingatlant, kiadható állapotba kell hozni, meg kell találni a megfelelő bérlőt és menedzselni kell. 
 
Bár ezen feladatok nagy része, főleg a menedzselés átadható másoknak, automatizálható, aminek köszönhetően az időráfordítást minimalizálhatjuk.
 
Még mielőtt félre értenéd, az ingatlan befektetéseken kívül én is befektetek pénzügyi konstrukciókba, nemesfémekbe és alternatív befektetésekbe, de az ingatlan az egy kihagyhatatlan eleme a portfóliómnak és fontosnak tartom, hogy én is elmondjam a véleményemet ezzel a témával kapcsolatban, mivel az én esetemben a többi tanácsadóval ellentétben saját tapasztalatokra épül.
 
Fektess be Te is ingatlanokba, szerezd meg a szükséges tudást, ami megkülönböztet az átlagos befektetőktől, rendeld meg az online videó szeminárium sorozatomat és ismerd meg a gyakorlati fogásokat.
 
Tovább az oktatóanyag megrendeléséhez: megrendelés>>>
 
Sikeres befektetést!
Király Norbert

Befektetői Klub

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ajándék
vagyonépítési videó!